Hoe kunnen we je helpen?

Heeft u pijnklachten die langere tijd aanwezig zijn of klachten die regelmatig terugkeren zonder duidelijke oorzaak? Kunnen deze klachten niet verklaard worden door bijvoorbeeld een röntgenfoto, echo of MRI scan? Dan ligt de oorsprong van de klachten mogelijk ergens anders in het lichaam.

In het verleden doorgemaakte trauma’s zoals: botbreuken, spierblessures, bandletsels en operaties kunnen ervoor zorgen dat u anders gaat bewegen, u krijgt daardoor een andere belasting op spieren en gewrichten in het lichaam. Gelukkig kan het lichaam zich vaak goed aanpassen aan nieuwe situaties. Soms gaat het niet goed en raken structuren overbelast. Dit gaat gepaard met pijn, waardoor u beperkt wordt in uw activiteiten. 

De oplossing van het probleem ligt dan in eerste instantie niet bij het behandelen van het overbelaste gebied, maar in een ander gebied. Dit noemen we een ketenprobleem. Zo kan bijvoorbeeld na een enkelblessure, ondanks dat u geen pijn meer ervaart op die plek, toch een bewegingsbeperking in de enkel aanwezig zijn. Hierdoor wordt de knie, heup en rug anders belast en kan dat leiden tot overbelasting en pijn. Om deze klachten op te lossen, moeten we eerst zorgen dat de enkel weer goed gaat bewegen, zodat u niet meer hoeft te compenseren. We behandelen dus niet alleen de symptomen, maar kijken vooral naar de oorzaak van deze symptomen.

Aan de hand van uw verhaal en een uitgebreid bewegingsonderzoek van de gehele bewegingsketen, gaan we op zoek naar de oorzaak van de klachten. Wanneer we de oorzaak weten, kunnen we naar een gerichte oplossing toewerken.

Wat kan u verwachten van ons onderzoek en behandeling?

De anamnese: (vraaggesprek) 

Om de oorzaak van uw klachten te achterhalen willen we weten welke operaties, blessures, trauma’s u in het verleden hebt doorgemaakt.

Verklevingen na operaties, bewegingsbeperkingen van gewrichten na trauma’s, overmatige spanning en verkortingen van spieren na spierblessures, inactiviteit en/of stress kunnen tot een andere manier van bewegen leiden. Dit kan aanleiding geven tot overbelasting van bepaalde structuren waar dan ook in uw lichaam.

Ook kan overbelasting komen door bijvoorbeeld een acuut trauma, te snelle opbouw met sport, langdurig eenzijdig werk of veel repeterende bewegingen. 

Het lichamelijk onderzoek 

Het onderzoek zal onder andere bestaan uit het analyseren van de manier van bewegen, houding, beweeglijkheid van gewrichten, spierfunctie en spierbalans.

De in de anamnese besproken doorgemaakte blessures, operatiegebied etc. zullen met speciale aandacht bekeken worden. Ook zal extra aandacht besteed worden aan die bewegingen of houdingen die bij u de meeste klachten veroorzaken.

De behandeling

Het zal duidelijk zijn dat de behandeling maatwerk zal zijn, afhankelijk van de gevonden gegevens uit het onderzoek.

In principe zal de behandeling bestaan uit:  

  • Het bevorderen van de beweeglijkheid van de beperkte gewrichten door middel van mobilisatietechnieken.
  • Het opheffen van myofasciale restricties. Dit kan bijvoorbeeld door triggerpointmassage, fascietechnieken, littekenmassage, dry needling, rekken  (hold relax technieken), tapen, foamroller.
  • Het aanleren van de juiste manier van bewegen (motor control = hersengym) door middel van huiswerkoefeningen.
  • Daarna is opbouw in uithoudingsvermogen, kracht en snelheid pas goed mogelijk/zinvol.

FysioSupport werkt nauw samen met de artsen van Kliniek ViaSana.  FysioSupport is vrij toegankelijk. Dit houdt in dat u ook zonder verwijzing bij ons terecht kunt.