Hoe kunnen we je helpen?

Patiënten die bij ViaSana een schouder- of kruisbandoperatie ondergingen, trainen intensief bij u om de spieren te versterken. Om u en de patiënt meer inzicht te geven in het herstel, krijgen ViaSana patiënten sinds juni 2022 een krachttest met de Biodex en een Screening Return to Play. Tijdens de controles wordt een onafhankelijk en objectief overzicht gemaakt over de revalidatie door een gespecialiseerde fysiotherapeut van ViaSana. Leidraad voor de revalidatie en de Return to play beslissing is de KNGF Evidence Statement: Revalidatie na voorste-kruisbandreconstructie.

Inclusie

Alle patiënten die revalideren na een knie-operatie, uitgezonderd na een Totale Knie Prothese en een osteotomie. Ook bij bepaalde schouderoperaties wordt een Biodex krachttest geadviseerd.

De Biodex krachttest

Ongeveer zes maanden na de operatie worden patiënten uitgenodigd voor een controle met een Biodex krachttest. Tijdens deze krachtest wordt op drie verschillende weerstanden de kracht getest.

De Screening Return to play bij kruisbandrevalidatie

Ongeveer negen maanden na de operatie worden patiënten uitgenodigd voor de Screening Return to play. De Biodex krachttest wordt herhaald en meerdere sprongtesten worden uitgevoerd. Daarnaast wordt de ACL-RSI vragenlijst ingevuld. Deze vragenlijst geeft een beeld hoeveel vertrouwen de patiënt heeft in de knie en in het hervatten van het sporten. Overige belangrijke punten zoals conditie, meetrainen met het eigen team en motivatie worden besproken.

Wanneer testen?

Patiënten worden door ViaSana per e-mail gecontacteerd dat ze in aanmerking komen voor de Biodex krachttest en/of de Screening Return to play. In overleg met de eigen fysiotherapeut kan de patiënt zelf het testmoment inplannen. Heeft de patiënt (nog) geen e-mail ontvangen en denkt u dat een patiënt in aanmerking komt voor een test? Dan kan de patiënt altijd zelf een testafspraak maken. Ook patiënten die elders of niet zijn geopereerd zijn welkom voor een testafspraak. 

Testafspraak maken

Patiënten dienen zelf een testafspraak in te plannen door te bellen naar FysioSupport: 0485-470166.

Voor inhoudelijke vragen of vragen naar aanleiding van een testuitslag kunt u contact opnemen met Niels Langens (niels@fysiosupport.com). Uiteraard is het mogelijk om mee te komen naar het testmoment van uw patiënt. De testmomenten worden vergoed op dezelfde wijze als de revalidatie bij de eigen fysiotherapeut.